Naam:

Email:

Uitgevers in actie tegen kopiëren leermiddelen

Nieuws: Uitgevers in actie tegen kopiëren leermiddelen, 27-03-2009

 

De educatieve uitgevers zijn een campagne begonnen om scholen te informeren over wat is toegestaan bij het gebruik van leermiddelen en wat niet. De GEU heeft de website www.auteursrechtenonderwijs.nl gelanceerd, waar wordt uitgelegd dat scholen duurder uit zijn door te kopiëren en dat kopiëren een schending van het auteursrecht is. Daarvan zijn ook de auteurs, vaak collega-docenten, de dupe.

 

Auteursrechten worden in het onderwijs geregeld geschonden – al dan niet met opzet. Vooral op basisscholen wordt het werkboek veelvuldig gekopieerd. Volgens Joachim Driessen, Malmberg-directeur en voorzitter van de GEU-commissie Auteursrecht, merken uitgevers en schoolboekhandelaren de laatste tijd dat het kopiëren zich uitbreidt tot het voortgezet onderwijs. "Een oorzaak hiervan zullen de ′gratis schoolboeken′ zijn. Om binnen de budgetten te blijven en leerlingen toch kwalitatief goed lesmateriaal te geven, neemt een aantal docenten zijn toevlucht tot kopieën."

Dat hierdoor geld bespaard wordt is een misvatting. "Zo had laatste een basisschool een werkboek van 50 pagina′s gekopieerd voor haar leerlingen voor de kostprijs van 5 euro. De verkoopprijs in de boekhandel bleek 3,90 euro. Het kopiëren kon niet op tegen de hoge oplages en daardoor lagere kostprijs. Nog afgezien van de arbeidstijd die de docent er in gestopt had."

Als de voorlichtingscampagne, inclusief foldermateriaal en brieven naar de scholen, onvoldoende helpt, overwegen de uitgevers harder op te treden tegen de scholen die inbreuk maken op het auteursrecht door middel van juridische stappen. (TE/230309)

 
De winkelwagen is leeg